Какво да знаете за твърда шия

Какво да знаете за твърда шия

шията съдържа мускули, сухожилия, връзки и кости. Те работят заедно, за да подкрепят главата и да му позволят да се движи в много посоки. Шията може да стане твърда или болезнена, когато се прекалява или ранява.

Стинг ший често се появява, когато един от мускулите стане напрегнат или напрегнат. Свързаността също може да се развие, ако един или повече от прешлените са ранени.

Стибената шия може да стане болезнена, когато човек се опита да движи шията или главата си.

Обикновено твърд врат резултати от незначителна контузия или инцидент. Хората често могат да облекчат сковаността у дома. В редки случаи обаче това може да е признак на сериозно заболяване, което изисква медицинско лечение.

Причините за твърда шия

скованост обикновено се появява, когато мускулите на шията са прекалено използвани, опънати твърде далеч или напрегнат. Това може да причини болка, варираща от лека до тежка, която може да затрудни преместването на главата или използването на мускулите на шията.

Най -често срещаните причини за твърда шия включват:

Незначителни навяхвания и щамове

Свързаната шия често е резултат от незначително нараняване или напрежение, вероятно поради:

  • Сън неловко
  • Седене или наклоняване за дълги периоди, като например на бюро
  • Гледайки надолу към обект (като мобилен телефон) многократно
  • Поддържане на спортна контузия
  • Изпитване на падане
  • Наличието на напрегнати мускули поради стрес

камшик

По -тежки наранявания на шията могат да причинят камшик. Хората често изпитват камшик по време на автомобилни катастрофи, които карат главата внезапно да се дръпне напред и назад.

камшикът е нараняване на мускулите, костите, връзките, нервите в шията или всичко това. Причинява болка и скованост във врата.

Други симптоми на камшик включват:

  • Главоболие
  • Замаяност
  • Назад или болка в рамото
  • Усещане за убождане или изгаряне в областта на шията
  • Загуба на памет или проблеми с концентрацията

артрит

Цервикалната спондилоза или артрит на шията също може да причини болка и скованост на шията, което може да се подобри при лечение.

Болката може да се влоши, когато човек остане в същото положение за дълъг период, като например докато шофирате или седите пред компютър. Други симптоми на цервикална спондилоза включват:

  • главоболие
  • изтръпване в ръцете или ръцете
  • Проблем с ходенето, проблемите с баланса или и двете
  • Слабост в ръцете или краката

Лекар може да диагностицира цервикалната спондилоза с помощта на определени тестове, като рентгенова снимка, ЯМР сканиране и кръвен тест.

Менингит

Понякога твърдата шия е симптом на менингит, който може да бъде сериозен. Менингитът е възпаление на менингите, които са покрития на мозъка и гръбначния мозък.

вирус, бактерии или гъбички могат да причинят менингит. Вирусният менингит може да се подобри самостоятелно, но бактериалният и гъбичният менингит може да бъде животозастрашаващ. Някои симптоми на менингит включват:

  • Внезапна треска, обикновено с главоболие, твърда шия или и двете
  • гадене
  • повръщане
  • Чувствителност към светлина
  • Объркване, раздразнителност или и двете
  • Неспособност да се събуди от сън

Човек трябва да търси незабавно медицинско медицинско Грижи се дали тези симптоми се появят.

Лечение за твърд ший

Най -добрият начин за облекчаване на твърда шия зависи от причината. Когато сковаността е незначителна, някои от следните лечения за дома могат да помогнат:

Прилагането на лед

Използването на леден пакет може да помогне за облекчаване на възпалението и подуването след незначителен щам. Ледът може да има изтръпващ ефект, като временно облекчава всяка болка.

Това лечение обикновено е най -ефективно в рамките на първите 48 часа от нараняване, когато има тенденция да има най -значимия подуване.

Използвайте пакет за първа помощ или покрийте торба с лед или замразен грах с кърпа, за да избегнете измръзване. Нанесете лед за до 20 минути наведнъж, като вземете 20-30 минути почивки.

Прилагане на топлина

Някои хора се редуват с помощта на лед и топлина върху мускулен щам. Използването на отоплителни подложки или приемане на гореща баня може да помогне за отпускане на напрегнатите мускули и да осигури облекчение.

Приемането на лекарства без рецепта

ако прилагането на лед, топлина или и двете не облекчава The Болката от твърда шия, приемането на нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) може да помогне.

Някои примери включват ибупрофен и напроксен, които могат да намалят подуването и да облекчат болката. Ако човек има здравословно състояние и приема други лекарства, трябва да попита лекар, преди да използва НСПВС.

разтягане

разтегнете мускулите на шията, като нежно и бавно движете главата отстрани встрани. Разточете раменете напред и назад. Спрете, ако разтяганията причиняват болка.

Проверка на сънната среда

Понякога, матрак, който е твърде твърд или не е достатъчно подкрепящ, може да причини болка в шията. Възглавница, която е неправилен размер или твърдост, също може да причини твърда шия.

главата, шията и гърба трябва да бъдат в подравнено положение по време на сън. Възглавниците, които човек използва, трябва да отговарят на позицията си за сън.

по -твърда, по -голяма възглавница може да работи добре за странични траверси. Задните траверси могат да се нуждаят от по -плоска възглавница, която поддържа главата и шията, без да ги принуждава в положение напред.

Обръщайки внимание на стойката

наклонене може постепенно да дърпа мускулите на шията и да причини скованост и болка. Човек трябва да се съсредоточи върху задържането на раменете, шията и обратно в права линия през целия ден. Носенето на устройство за коригиране на стойката може да помогне, както може да зададе напомняния и аларми на мобилен телефон или компютър.

Вижте зъболекар

Продължаваща скованост в шията, придружена от главоболие или челюст Болката при събуждане може да бъде признак на смилане на зъби през нощта или бруксизъм. Зъболекар може да провери зъбите за признаци на износване от смилане и може да погледне подравняването на челюстта.

Някои хора носят по поръчка охрана на зъбите през нощта, за да предпазят зъбите от по-нататъшно увреждане. Това може също да облекчи натиска върху мускулите на челюстта и шията.

Получаването на масаж

Лицензиран масажист може да помогне за осигуряване на облекчение от напрегнатите, възпалени мускули. Въпреки че изследванията все още не са доказали, че масажът е ефективен, проучване от 2014 г. установи, че масажът подобрява болката за хора с артрит на шията.

Други изследвания, публикувани в списанието, допълващи терапии в клиничната практика, установяват, че наличието на професионалист Масажът може да помогне за облекчаване на стреса, което може косвено да помогне при скованост във врата.

Управление на стреса

Няма начин да се избегне напълно стреса. Въпреки това, да се научим да го управлявате, може да намали напрежението във врата.

Хората с високи нива на хроничен стрес може да пожелаят да говорят с медицински специалист за здравословни начини за управление на стреса.

Някои От следните мерки могат да помогнат за предотвратяване на твърда шия:

  • Използвайте слушалка, за да https://harmoniqhealth.com/bg/uromexil-forte/ говорите по телефона. Избягвайте да държите телефона между рамото и ухото.
  • Опитайте се да не гледате надолу към мобилен телефон или таблет за дълги периоди. Дръжте устройството на ниво на очите, когато е възможно, и правете чести почивки.
  • Използвайте правилната ергономия по време на работа. Това може да включва поддържане на екрана на нивото на очите, поддържане на краката плоски на пода и гарантиране на ръцете се поддържат. Също така, съсредоточете се да държите главата директно над шията, без да я забивате напред.
  • Внимавайте, когато носите чанти. Носенето на тежка чанта или куфарче може да окаже натиск върху рамото и да напряга мускулите в шията. Използвайте валцуващи чанти или раници, когато е възможно.
  • Правете почивки. Седенето или шофирането за дълги периоди може да напряга врата. Станете, ходете и се разтегнете поне веднъж на час.
  • Инвестирайте във висококачествен матрак и възглавница, които осигуряват правилното количество подкрепа.
  • Редовно участвайте в облекчаване на стреса дейности. Някои примери включват слушане на релаксираща музика, вана, практикуване на медитация или дълбоко дишане и наслада на клас или любима дейност.
  • Вижте доставчик на здравеопазване, както е препоръчано. Говорете с тях за болка, нива на стрес, качество на съня и цялостно благополучие.
  • Упражнете редовно. Преместването на тялото може да помогне за облекчаване на мускулното напрежение и скованост. Упражнението също е естествено облекчение на стреса. Дейностите с ниско въздействие като ходене, плуване, колоездене или йога могат да бъдат полезни.

Кога да видите лекар

Стивната шия по принцип не е причина за аларма. Вижте обаче лекар, ако:

  • Свързаността е придружена от други симптоми, като треска, главоболие или раздразнителност.
  • Свързаността не отшумява в рамките на Няколко дни и след опитване на домашни лечения като НСПВС и нежно разтягане.
  • Болката е силна.

Резюме

Стинг врат е Често срещан проблем, който човек обикновено може да се отнася с домашни средства и стратегии за превенция. Обикновено се получава от наранявания, причинени от камшик, сън неловко, с лоша стойка или стрес.

Болката на шията обикновено не е знак за по -сериозен проблем. Не го игнорирайте обаче, ако се появи внезапно и придружава други симптоми.

  • Болки в гърба
  • Кости/ортопедия
  • Спортна медицина/фитнес

Медицинските новини днес имат строги насоки за снабдяване и черпят само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents