5 sleutels tot redelijk optimisme

Om goed te zien in het leven, zonder in illusie te vallen en zonder te conflicteren met gezond verstand – of het mogelijk is? We vertellen je wat dit vermogen is en hoe het kan worden ontwikkeld.

Optimisme veroorzaakt van vele redenen wantrouwen. Iemand kijkt naar optimisten met ironische minachting, omdat in de Europese cultuur geest en scepsis bijna synoniemen zijn. Anderen zijn de afgelopen jaren te moe van zo frequente oproepen en spreuken – om het beeld van zichzelf, bij andere mensen en de wereld als geheel, te veranderen om het leven in roze kleur te zien.

En dit wantrouwen is redelijkerwijs in de omstandigheden van de schadelijke dominantie van het naïeve optimisme dat de psychoanalyticus Alain het “optimisme van illusies” noemt, en waarin magisch denken en zelfhypnose behendig en altijd eerlijk en niet altijd eerlijk worden vermengd.

Alsof je genoeg moet geloven om te zien, genoeg te zeggen om te worden, om genoeg te herhalen om te slagen

Psycholoog Evgeny Osin merkt op dat ‘standaard’ onze psyche vrij negatief is: “Veel onderzoeken tonen aan dat negatieve informatie psychologisch meer voor ons is, we zijn gevoeliger voor verlies dan acquisities.

Inderdaad, in het wild is het vermogen om het gevaar en de dreiging te voelen van vitaal belang. Maar in de moderne wereld, waar er niet zoveel risico’s zijn voor ons fysieke bestaan, helpt deze vaardigheid niet zozeer als hij ons in depressie duikt en ons van kracht berooft “.

De ideale optie is een combinatie van positieve attitudes met het realisme van beoordelingen en een kritische aanpak. Alains stroper noemt hem “redelijk optimisme”.

“Redelijk, omdat we voortgaan van de feiten die ons overtuigen dat het echt profiteert op verschillende gebieden van ons leven,” beweert hij. – Een redelijke optimist geniet niet van illusies; Hij ontwikkelt een plan en houdt rekening met het criterium van effectiviteit waarbij de optimist die illusies bezit tevreden is met magische formules “.

Onze experts bieden vijf stappen die helpen om een ​​redelijk optimisme te vinden.

een.Gebruik pessimisme

Redelijk optimisme is verre van vereenvoudigingen, waarvoor positief geadverteerd positief denken vatbaar is voor vandaag. En pessimisme voor een redelijke optimist is helemaal niet verboden.

Pessimisme wordt toegewezen aan het bedrijfsleven en kan een goede service vervullen bij de implementatie van onze plannen en ambitieuze ideeën. Allereerst, omdat het het dwingt om rekening te houden met moeilijkheden, obstakels, vertragingen en allerlei factoren die kunnen leiden tot falen.

Hij is zowel ‘bescherming tegen een dwaas’, waardoor we niet in ‘optimisme van illusies’ kunnen vallen, en een stimulans voor creativiteit, om problemen in prestatie te transformeren in prestaties. Pessimisme dwingt het initiatief om obstakels te overwinnen en duwt ons naar de mobilisatie van al onze middelen.

Een nuchter beeld van de wereld, vooruitziende blik, vindingrijkheid – dit zijn de waardigheid van verkiezingspessimisme, in dienst van realistisch optimisme.

Als we te positief zijn, kunnen we de moeilijkheden onderschatten die ons verwachten, en dit voorkomt dat we ons op de juiste manier voorbereiden. De beste optie is wanneer onze kijk op de realiteit nuchter genoeg is om de kenmerken van de situatie correct te evalueren, maar nog steeds vrij optimistisch is, zodat we het vertrouwen in onszelf niet verliezen.

Daarom is het belangrijk om te luisteren cialis kopen naar je kritieke en ongelooflijke innerlijke stem, rekening te houden met de waarschuwingen en na te denken over hoe we onze doelen bereiken in strijd met alle obstakels.

2. Reden positief

Het is niet gemakkelijk om in het beste te geloven als alles misgaat zoals het zou moeten. Maar je kunt van optimisten lenen ten minste twee kenmerken van hun kijk op het leven: benadering van de toekomst en een manier om uit te leggen wat er gebeurt. Ze beïnvloeden hoe we redeneren, en niet hoe we ons voelen.

De optimistische benadering van de toekomst is het vertrouwen dat de gewenste resultaten zullen worden bereikt, of de overtuiging dat we in de toekomst positieve acties, ervaringen, ervaring zullen hebben. Met andere woorden, het in verwachting van enkele negatieve gebeurtenissen, is het belangrijk om elke angst of obstakel te contrasteren met een positief “tegengif”, waardoor het evenwicht in emoties en gedachten wordt hersteld.

Ze ontdekten dat optimisten geneigd zijn om onaangename afleveringen te beschouwen als single -moraine, geassocieerd met een specifieke situatie en veroorzaakt door externe redenen.

We kunnen ook elke negatieve gebeurtenis analyseren door het te missen via een zeef van deze criteria. Ten slotte geloven optimisten, in tegenstelling tot pessimisten, dat actieve acties zullen leiden tot gunstiger resultaten dan niet -interferentie in de loop van de gebeurtenissen.

Actief gedrag om een ​​strategie te ontwikkelen, een keuze te maken, iets positiever te maken dan passiviteit, of het nu in termen van zelfrespect is, vertrouwen in jezelf of visioenen van de toekomst.

Dus het zou leuk zijn om de gewoonte te leren om eerst de situatie te evalueren en me vervolgens af te vragen: “Wat kan ik nu doen?”Dan houden we niet op een speeltje in handen van het lot en omstandigheden te voelen, en we kunnen opnieuw het huidige onderwerp van ons leven worden.

3. Handelen in overeenstemming met de realiteit

In elke moeilijkheid moet je op zoek gaan naar verborgen mogelijkheden, en het niet beschouwen als een reden om “met je hand te zwaaien” en “alles te stoppen”. Maar in eerste instantie is het belangrijk om jezelf de tijd te geven om het probleem en de emoties erdoor te ‘verteren’. We nemen te veel beslissingen in een haast, simpel.

Maar redelijk optimisme is consistent met de realiteit; Hij impliceert niet haar ontkenning, noch de onderdrukking van negatieve emoties.

We kunnen kijken naar het vrijstaand evenement: “Welke nieuwe kennis heeft deze situatie me gegeven? Dat ik kan verbeteren? Wat zijn de vooruitzichten die deze situatie voor mij opent (probeer een ander pad, verander de methode van actie, wacht op een gunstig moment)?””

Kijk naar de situatie anders-het betekent ook om het bestaan ​​van problemen te herkennen die niet kunnen worden opgelost: in het algemeen of op dit moment. Studies tonen aan dat optimisten gemakkelijker te handhaven zijn met het onvermogen om hun plan te implementeren en door te gaan naar een ander project, terwijl de pessimisten ter plekke pijnlijk blijven vertrappen, tijd en moeite verliezen.

De beste manier om ervoor te zorgen dat het probleem echt onrealistisch is, is contact opnemen met een competente specialist die we vertrouwen.

vier.Genieten van het leven

Een beetje verfraait de realiteit is de natuurlijke eigenschap van een gezonde psyche. Zie de realiteit zoals het is, meestal vatbaar mensen in een staat van depressie.

De overtuiging dat de wereld vrij goed dan slecht is, en anderen zijn nogal aardig dan kwaad. Zonder dit “achtergrond” -optimisme zouden we nauwelijks het risico lopen om romans te beginnen, gezinnen te creëren, aan het werk te gaan. En we hebben manieren om onze energie en vitaliteit te versterken.

In tegenstelling tot een pessimist, wiens uiterlijk alleen de slechte noten, bouwt de optimist een positieve feedback op, gebaseerd op zijn kleine overwinningen.

Een van de oprichters van de positieve psychologie, Martin Seligman, stelt voor om te herinneren voordat hij drie goede dingen naar bed gaat die je overdag overkwam. Als u gewend bent aan fouten, is het in het begin misschien niet eenvoudig. Maar het goede op deze dag was ook zeker, misschien in de kleine dingen: iemand glimlachte naar je, gaf plaats, je haastte zich en slaagde erin het op tijd te doen.

We herinneren elke avond drie goede dingen, we leren positieve gebeurtenissen op te merken en te waarderen. Volgens Seligman is het voldoende om deze oefening twee weken te doen, zodat de aandacht voor een goede gewoonte.

5. Om uw spijt te bestuderen

Pessimisme treft niet alleen de toekomst, het is van toepassing op het verleden. Negatieve generalisaties en fixatie op mislukkingen ondermijnen zelfvertrouwen en geloof in zichzelf. Maar uit het verleden kun je momenten van geluk, succes extraheren. Draai het album met foto’s of vraag geliefden om hen te herinneren aan de geneugten die je in het verleden had.

Nog een valkuil – spijt. Niemand van ons kan opscheppen dat hij fouten in het leven heeft gemaakt, maar er zijn spijt die alle intellectuele en emotionele energie van ons wegnemen, waardoor het leven hier en nu niet toestaat. Deze spijt vereisen consistent, stap voor stap, verwijdering.

Om dit te doen, plaats een object van spijt in de juiste context: welke wens heeft gegenereerd? Wat leidde tot mislukking? Wat kunnen we doen om te slagen?

Dan moet je proberen hem opnieuw relevant te geven: of het nu wordt gerealiseerd als het eenmaal verloren is gegaan? Onder welke voorwaarden? Als het ons lukte, wat zou het ons dan geven? Zijn we zeker dat we het zo graag willen en dat niets anders ons dezelfde voldoening zou brengen?

De voordelen van dergelijke kwesties zijn dat ze ons uit gevangenschap van fantasieën en passiviteit brengen en ons oog in oog staan ​​met onze ware verlangens.

Close Menu