Expunerea la trafic poate crește riscul de demență, studiul găsește
demența afectează zeci de milioane de oameni din întreaga lume. Factorii de risc obișnuiți includ vârsta, istoricul familial și genetica. Dar noile cercetări indică un factor suplimentar care ar putea afecta șansele de a dezvolta demență: să trăiești în apropierea unui drum major și aglomerat.
Dementa descrie o gamă largă de boli ale creierului care duc progresiv la pierderea funcționării cognitive. Afectează raționamentul, memoria, comportamentul și capacitatea de a îndeplini sarcini zilnice.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) raportează că aproximativ 47,5 milioane de adulți sunt în prezent afectați de demență la nivel mondial.
Cei mai frecventi factori de risc sunt vârsta, istoricul familiei și fondul ereditar. În timp ce acestea sunt în afara controlului unuia, există factori de risc suplimentari care ar putea fi controlați. Acestea includ evitarea traumelor capului și a altor afecțiuni care afectează inima și vasele de sânge, cum ar fi hipertensiunea, bolile de inimă, diabetul și colesterolul ridicat.
Cercetarea emergentă evidențiază un nou element care ar putea influența șansele de a dezvolta demență – trăind aproape de drumuri majore, aglomerate, cum ar fi autostrăzi sau autostrăzi.
Examinarea legăturii dintre proximitatea rutieră majoră și demența
Cercetătorii din Public Health Ontario, Canada – în colaborare cu mai multe universități canadiene și Health Canada – și -au propus să examineze legătura dintre rezidențial apropierea de drumuri majore și incidența demenței în Ontario.
Rezultatele lor au fost publicate în Lancet.
Mai precis, echipa, condusă de Dr. Hong Chen, a analizat trei boli neurodegenerative majore: demență, boala Parkinson și scleroză multiplă (DOMNIȘOARĂ).
Oamenii de știință au fost motivați de cercetările existente care au legat anterior trăind în apropierea unui drum major către efectele negative asupra cogniției rezidenților. Unele studii au sugerat că expunerea la trafic și efectele secundare ale acestuia, cum ar fi zgomotul și poluarea, ar putea contribui la patologia neurodegenerativă.
În acest nou studiu, cercetătorii canadieni au urmat un total de 6,6 milioane Ontarieni cu vârste cuprinse între 20 și 85 de ani de peste un deceniu, între 2001 și 2012.
Echipa a folosit coduri poștale pentru a determina pentru a determina codurile poștale pentru a determina apropierea rezidenților de drumurile majore. Cercetătorii au folosit, de asemenea, documentele medicale ale participanților pentru a vedea dacă au dezvoltat demență, Parkinson sau MS de -a lungul anilor.
Aproape toată lumea (95 la sută dintre participanți) din studiu au trăit la 1 kilometru de un drum major. În perioada de 10 ani, cercetătorii au identificat 243.611 cazuri de demență, 31.577 de cazuri de boală Parkinson și 9.247 de cazuri de SM.
Unul din 10 cazuri de demență atribuite expunerii la trafic
Cercetătorii nu au găsit nicio asociere între a trăi lângă o șosea majoră și dezvoltarea bolii Parkinson sau a SM. Cu toate acestea, demența s -a dovedit a fi mai frecventă în rândul persoanelor care locuiau mai aproape de drumurile aglomerate.
Studiul a relevat că până la 1 din 10 cazuri de demență în rândul rezidenților care trăiesc la 50 de metri de un drum major ar putea fi atribuite expunerii la trafic. În plus, oamenii mai apropiați trăiau pe drumurile aglomerate, cu atât riscul lor de dezvoltare a demenței a fost mai mare.
Între 7 și 11 la sută din cazurile de demență identificate au fost atribuibile proximității majore ale drumului.
Riscul a scăzut cu cât oamenii mai îndepărtați trăiau de pe drumul principal. Rezultatele sugerează că riscul de demență a fost cu 7 % mai mare pentru cei care trăiesc la 50 de metri de un drum major. Acest lucru a scăzut la 4 la sută pentru cei care trăiesc la 50-100 de metri, 2 la sută pentru cei la 101-200 de metri și nu a existat nicio creștere a riscului pentru cei care trăiesc la mai mult de 200 de metri.
Dr. Chen și Team au găsit, de asemenea, o legătură între expunerea pe termen lung la doi poluanți comuni-dioxid de azot și particule fine-și incidența demenței.
Deși legătura dintre demență și proximitatea rutieră a slăbit atunci când cercetătorii s-au ajustat pentru acești doi poluanți, această asociație nu a reprezentat pe deplin întregul efect aproape de drum. Acest lucru sugerează că alți poluanți, sau chiar factori precum zgomotul, ar putea juca un rol.
Descoperiri „Deschiderea problemelor cruciale de sănătate globală”
Punctele forte ale acestui studiu includ scara largă, precum și accesul pe care cercetătorii l -au avut la informații medicale și rezidențiale detaliate pe o perioadă 10 ani. Studiul s -a ajustat, de asemenea, pentru factori, inclusiv statutul socioeconomic, educația, indicele de masă corporală și fumatul.
Limitările studiului includ natura sa de observație, ceea ce înseamnă că nu ar putea stabili cauzalitate. Mai mult, expunerea la poluare a fost prostaline medicament estimată pe baza codului poștal, astfel încât studiul nu a putut lua în considerare poluarea la care ar fi putut fi expusă fiecare individ.
Autorii evidențiază semnificația studiului lor în lumina prevalenței în creștere a demenței, iar cercetătorii de informații limitate și profesioniștii din domeniul sănătății au cauzele și prevenirea acesteia.
„Studiul nostru sugerează că drumurile aglomerate ar putea fi o sursă de stresori de mediu care ar putea da naștere la debutul demenței. Creșterea creșterii populației și a urbanizării au plasat multe persoane aproape de traficul intens și cu o expunere pe scară largă la trafic și rate crescânde de demență, chiar și un efect modest din cauza expunerii aproape pe drum ar putea reprezenta o povară mare de sănătate publică. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege această legătură, în special în efectele diferitelor aspecte ale traficului, cum ar fi poluanții aerieni și zgomotul. ”
DR. Hong Chen
Dr. Lilian Calderón-GarciDueñas de la Universitatea din Montana-care nu a colaborat cu cercetătorii din acest studiu, dar care a efectuat cercetări ample asupra legăturii dintre poluanții aerieni și patologia creierului-a cântărit și pe descoperirile.
Dovada montată care leagă demența și traficul rutier, spune ea: „Deschide o problemă crucială de sănătate globală pentru milioane de oameni […] Repercusiunile de sănătate ale vieții aproape de traficul greu variază considerabil în rândul populațiilor expuse, având în vedere Acest trafic include expuneri la amestecuri complexe de insulte de mediu […] Trebuie să implementăm măsuri preventive acum, mai degrabă decât să luăm acțiuni reactive de acum zeci de ani. ”
Aflați cum utilizarea frecventă a saunei poate reduce riscul de demență la bărbați.
- Sănătate publică
- Alzheimer’s/Dementia
- Neurologie/Neuroștiință