Първи период след като имаме бебе: Какво да очакваме

Първи период след като имаме бебе: Какво да очакваме

Включваме продукти, които смятаме, че са полезни за нашите читатели. Ако купувате връзки на тази страница, може да спечелим малка комисионна. Ето нашия процес.

Обикновено е периодът на жената да се промени след бебе. Някои жени изпитват по -тежки или по -болезнени периоди, докато други установяват, че периодите им стават по -лесни.

В месеците след раждането периодите могат да бъдат нередовни, но могат да се върнат към нормалното си с течение на времето. Няма начин да се предвиди как раждането ще се отрази на периода на човек, но жените, които кърмят, обикновено отиват по -дълго, без да имат период.

В тази статия научете повече за това какво да очаквате от първия следродилен период.

Какво да очаквате

Да имаш бебе е основна травма за женското тяло и отнема време за възстановяване. Няма такова нещо като „стандартен“ следродилен период, но е обичайно първите няколко периода да се различават от начина, по който са били преди бременността.

Има много причини, поради които периодите могат да се променят след раждане, Включително:

  • Матката, отнемаща време да се върне към нормалния си размер
  • Нивата на хормона, изместване на нивата на хормона
  • Кърменето, влияещо на нивата на хормона

Някои жени забелязват, че периодите им са по -тежки след раждането. Други откриват, че кръвта е различен цвят, че има повече съсиреци от обикновено или че спазмите са по -интензивни.

Според клиниката на Кливланд Даян Йънг, повечето жени ще забележат, че периода им се връща към личните си лични „Нормално“ с течение на времето, което означава обаче преди бременността.

Кога ще пристигне?

сред жените, които не кърмят или кърмят по нередовен график, менструацията има тенденция да се върне да се върне да се върне да се върне По -бързо.

Анализът на шест предишни проучвания от 2011 г. установи, че повечето жени са получили първите си периоди между 45 и 94 дни след раждането. Едно проучване в прегледа установи, че средният първи период се е случил на 74 дни след раждането.

Основният фактор, засягащ времето на първия следродилен период, е овулацията. Жените, които искат да проверят дали овулират, могат да се опитат да използват комплект за предсказване на овулацията (OPK), които се предлагат в аптеките и онлайн.

Измерването на базалната телесна температура всеки ден също могат да помогнат за откриване на овулация.

Нередовни периоди след раждането

Особено в месеците веднага след раждането е обичайно да има нередовни периоди. Жените, които кърмят, са по -склонни да забележат нередовни периоди, тъй като хормоните, които поддържат кърмене, могат да причинят на тялото да забави овулацията или да овулира рядко.

Дори при жени, които не кърмят, периодите могат да бъдат нередовни, тъй като, както Тялото отнема време, за да се възстанови от бременността и раждането.

С течение на времето менструацията ще се върне към обичайния си модел. Въпреки това, някои жени може да са имали нередовни периоди преди бременността, като тези със синдром на поликистозни яйчници (PCOS) или ендометриоза.

Ако жената е загрижена за нередовни следродилни периоди, най -добре е да говорят на a Доктор за намиране на основната причина.

Какво ще кажете за Lochia?

lochia е изхвърлянето от влагалището след раждането. Започва като тежко кървене и може да е тъмночервено и пълно с съсиреци.

В продължение на няколко дни или седмици кървенето става по -леко, в крайна сметка става розово, кафяво и ясно.

it е често срещано за жените да изпитат някои спазми при преминаване на лохия, тъй като матката се свива, тъй като се връща към обичайния си размер.

lochia не е период. Това е знак, че тялото все още се възстановява от раждането, тъй като матката хвърля лигавицата, която поддържа бременността.

Преглед от 2012 г. установи, че кървенето на Лохия е продължило от 24 до 36 дни. Въпреки това, само едно проучване последва участниците, докато кървенето не беше спряло, което означава, че следродилното кървене продължава поне 3 до 5 седмици, но вероятно по -дълго.

Възможно е да се сбърка Лохия за период или да се мисли за период е Лохия. Докато и лохия, и менструация започват с яркочервена кръв, лохията има тенденция да стане по -лека на цвят с течение на дните, докато кръвта от период потъмнява с течение на времето.

периоди, докато кърмите

Жените, които кърмят, може да нямат следродилен период в продължение на много месеци, тъй като кърменето често предотвратява овулацията и последващата менструация.

Някои жени третират кърменето като метод за контрол на раждаемостта. Но преглед на Cochrane от 2015 г. на предишни harmoniqhealth.com изследвания установи, че 11,1 до 39,4 процента от жените, които кърмят За да започнете да използвате някои форми на контрол на раждаемостта веднага след раждането. Лекарите обикновено препоръчват да изчакате няколко седмици или повече преди започване на комбинирани хапчета, обаче.

Жените, които искат да избегнат хормонален контрол на раждаемостта, могат да обмислят презервативи, диафрагми, не-хормоналните вътрематочни устройства (IUD) или методите за наблюдение на плодовитостта, методите за наблюдение на плодовитостта, методите за наблюдение на плодовитостта, методите за мониторинг на плодовитостта, методите за наблюдение на плодородието, или методите за наблюдение на плодовитостта, или методите за наблюдение на плодовитостта, или методите за мониторинг на плодовитостта, или методите за наблюдение на плодородието, или методите за мониторинг на плодовитостта или методите за мониторинг на плодородието или методите за наблюдение на плодовитост.

Хормоналният контрол на раждаемостта може да помогне за регулиране на периодите след раждането. Тези методи включват хапчета, съдържащи естроген и прогестини, или само прогестин, както и хормоналните IUD, инжекции или импланти.

Някои възможности за контрол на раждаемостта могат да спрат периода на жената или да причинят по -рядко срещани периоди. Лекар може да препоръча тези възможности за жени, които изпитват много тежки или болезнени периоди.

Жените, които кърмят, могат да се притесняват от ефектите от контрола на раждаемостта върху бебето или способността им да произвеждат кърма.

Проучване от 2012 г. сравнява два различни вида контрол на раждаемостта-комбинирани хапчета и хапчета само за прогестин-и не откриват значителни разлики в моделите на кърмене или производството на мляко.

Докато хормоналният контрол на раждаемостта е безопасен за използване Докато кърмите, все още е от съществено значение жената да говори с лекар за всяко ново лекарство, което може да започне.

Кога да види лекар

След като жена е дадена Раждането, лекарят или акушерката трябва да предлагат съвети относно предупредителните признаци на проблем. Нормалните модели на кървене варират в зависимост от метода на раждане, медицинската история на жената и други индивидуални фактори.

човек трябва незабавно да види лекар за:

  • Много тежко кървене Това се накисва през повече от подложка на час за повече от 2 часа
  • кървене, което се случва с треска
  • Интензивно спазм
  • Съсиреци по -големи от топка за голф

Човек също трябва да се организира да види своя лекар за необичайно кървене, много болезнени периоди или за въпроси относно неправилни периоди.

Заключение

The Първият следродилен период може да бъде по -тежък и по -болезнен от този преди бременността, или може да е по -лесен и по -лесен.

Някои жени имат първия си период след раждането малко след Лохия, докато други могат да чакат много месеци, особено ако те Кърменето.

Когато промените в периода на жената са болезнени или по друг начин притеснителни, най -добре е да говорите с лекар, който може да помогне за облекчаване на симптомите.

  • Контрол на раждаемостта/контрацепция
  • Бременност/акушерство
  • Здравословно/гинекология на жените

Contents